Sałatka z zielonych pomidorów to świetna propozycja na orzeźwiającą i chrupiącą przekąskę. Zielone pomidory są bogate w witaminy i minerały, a także przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę z zielonych pomidorów oraz wartości odżywcze całej potrawy.
Składniki na jedną porcję:
- 2 zielone pomidory (ok. 200 g)
- 1/2 czerwonej cebuli (30 g)
- 1/2 ogórka (ok. 50 g)
- 1/2 papryki (ok. 50 g)
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki soku z cytryny (ok. 30 ml)
- 1 łyżka miodu (ok. 15 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 30 ml)
- Sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze całej sałatki:
- Węglowodany: 9%
- Białko: 4%
- Tłuszcze: 21%
Indeks glikemiczny całej potrawy: niski
Sposób przygotowania:
- Umyj i pokrój zielone pomidory na kawałki.
- Pokrój cebulę w cienkie piórka, ogórka w plasterki, a paprykę w drobną kostkę.
- Połowę koperku posiekaj drobno.
- Wymieszaj w misce zielone pomidory, cebulę, ogórka, paprykę i posiekany koperek.
- Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny, miód i oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj resztę koperku.
Podsumowanie:
Sałatka z zielonych pomidorów to świetna propozycja na orzeźwiającą i chrupiącą przekąskę. Zielone pomidory są bogate w witaminy i minerały, a także przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Ta sałatka jest prosta w przygotowaniu i idealna na letnie dni.